Filosofia de proximitat per a la gent del carrer

Josep Vicent Mascarell reuneix en un llibre els seus ‘Bancalets’, publicats en Canfali Marina Alta

‘Partir-se el raonar. Filosofia de proximitat’ és el títol del llibre amb el qual Josep Vicent Mascarell presenta un recull dels articles que s’han publicat en les pàgines de Canfali Marina Alta a partir de 2019. La selecció l’ha feta la nostra companya Rosa Ribes. ‘El bancal de Masca’, que apareix en la pàgina 11, tracta les grans qüestions filosòfiques. Des de l’amor i l’amistat fins a la veritat i la racionalitat. Però l’autor reflexiona també sobre esdeveniments recents que han marcat la nostra societat, com la pandèmia o la DANA. La presentació del llibre va tindre lloc el dijous a la Biblioteca Municipal de Dénia i va comptar amb la presència de l’editor Manolo Gil, l’arqueòloga Massu Sentí, el professor de filosofia Pablo Ferri, el periodista Quico Arabí i el president de la Fundació Baleària, Ricard Pérez. L’esdeveniment va ser moderat per José Vicente Bolta, director del nostre periòdic.

            Els articles són un “exercici de literatura conceptual”, segons l’autor, que considera que filosofar és una activitat quotidiana. Afirma que “cada persona té la seua pròpia filosofia. La gent corrent la practica sense adonar-se, quan parla en un bar o mentre esmorza”. Al respecte, diu que “encara que la majoria no tinga coneixements filosòfics acadèmics, posseïxen una gran saviesa pràctica”. El professor també subratlla que “no existix una única veritat”. Com a exemple, assenyala que el debat sobre si el president Mazón ha dit la veritat respecte a la seua actuació davant la DANA és, en el fons, un exercici filosòfic. Així mateix, destaca la diferència amb la ciència: “Ningú verifica el que diu Shakespeare, Plató o Kant. Per això, cada persona construïx la seua pròpia veritat”.  Els articles del llibre estan redactats en un llenguatge pròxim, rescatant expressions populars utilitzades per generacions passades. Mascarell diu que fa filosofia de proximitat per a la gent del carrer», amb l’objectiu que siga comprensible per a tots.

Publicidad

            ‘El Bancal de Masca’ també incorpora un component literari, amb la presència de personatges i situacions reals, encara que sense revelar identitats. Els articles solen desenrotllar-se en el context d’una tertúlia o un esmorzar, en els quals poden aparéixer filòsofs com Kant, Sartre o Wittgenstein, o ben familiars i amics de l’autor.  Quant al seu mètode de treball, Mascarell explica que, abans d’escriure cada article, investiga a fons el tema triat i troba una idea central per a obrir la seua reflexió. A partir d’ací, desenrotlla escenes i selecciona el vocabulari més adequat per a construir el seu ‘Bancalet’ setmanal. L’autor va decidir publicar els seus escrits després de la seua jubilació, afirmant amb ironia que «només es fa filosofia quan s’és ric o quan no es té treball». La seua intenció amb els ‘Bancalets’ sempre ha sigut promoure l’enteniment: «En valencià, entendre significa comprendre el que es diu i aconseguir un acord sobre això».  La presentació del llibre va ser un acte distés en el qual els participants van debatre sobre l’obra de Mascarell d’una manera desenfadada, escenificant així un de les seues ‘Bancalets’. Una coincidència simbòlica, ja que l’esdeveniment va tindre lloc en el Dia Mundial del Teatre.

Suscríbete al boletín de noticias

Pulsando el botón de suscribirme aceptas nuestras Política de privacidad y Términos del servicio
Publicidad