El lema “Fem poble. Parlem valencià” ha estat utilitzat per l’organització de la XXXVI Trobada d’Escoles en Valencià de la Marina Alta per a que els vora de 15.000 participants feren una crida a l’acció col·lectiva i interseccional per la nostra llengua.
Els tallers habilitats per les Associacions del Pares i Mares dels col•legis participants i pel teixit social pegolí, on el més menuts van poder gaudir d’una jornada reivindicativa i d’esplai, han estat ambientats per l’actuació de la Muixeranga Segària i la dansà de la Marina acompanyada per dolçaina, amb l’epíleg musical del concert de La Llavor, Els Catarres i Maluks.
Des de la CAPPEV han donat les gràcies a l’Ajuntament de Pego per posar tots els seus recursos a disposició de la organització d’un esdeveniment que ha complit amb l’objectiu de reivindicar la diversitat i la unitat, a través d’una llengua que arrela, integra i cohesiona, pel fet que, segons assenyalen, tot i la seua diversitat arreu dels territoris, és clau de convivència. Aquest extrem l’han contraposat a les plataformes audiovisuals i les xarxes socials on, al seu judici, s’ arracona la llengua, per a demanar que “necessitem amb urgència polítiques lingüístiques que afavorisquen el màxim consens social, polítics que estimen i respecten el valencià, que l'usen en públic, que no el menyspreen ni el desacrediten, que no ataquen els seus orígens, ni neguen la seua identitat, que no alimenten l'autoodi i l’odi, la difamació ni la censura”.
Així mateix, han ampliat el capítol d’agraïment a entitats com l’IECMA, les quals, amb la seua participació, que permeten vertebrar la Marina Alta des del punt de vista de la cultura.