Els 4 cantons: De les tenebres a la il·luminació elèctrica (i VII)

VicenteBalaguer

Continuem parlant de l’evolució del servei de l’energia elèctrica a la ciutat de Dénia. Pel gener de 1960 La Electricista Alcoiana era absorbida per Hidroelèctrica Española, S.A., ja de llarga duració en el servei per a Dénia i la seua comarca. A finals de 1961, després d’una reforma al Fora Mur, varen ser instal·lades en la part alta de la zona un grup de faroles, deixant enllumenat adequadament aquest tram urbà. Aquestes faroles eren de les antigues que havien sigut retirades del carrer de Campo. A partir de 1965 començava una nova etapa en la instal·lació de l’enllumenament públic, tot substituint aquells pobríssims mitjans d’escàs voltatge, col·locats pel centre de la calçada de Marqués de Campo, per altres adossats a les façanes, de tret en tret. Pel centre foren col·locades unes faroles alimentades amb llum de neó, d’un aspecte més modern i de major lluminositat. Totes aixes reformes foren realitzades durant el període de l’Alcaldia de Pascual Martí. En els barris de Les Roques i Baix la Mar s’instal·laren unes faroles adaptades a l’entorn per tal de mantenir el tipisme de la zona. Així mateix, després i costejat pels veïns s’adoptaren faroles del mateix estil al carrer del Cop.

Entre les noves instal·lacions d’enllumenat públic cal destacar el que es va fer pel 1965 al Passeig de Cervantes, que fins aquell moment havia estat en un total abandó, especialment per la dependència de la zona fora de l’autonomia municipal. Ara quedava recuperada la zona que es convertia en un espai d’esbargiment, al temps que se li donava un millor aspecte a la zona portuària que, fins aleshores, presentava un aspecte molt pobre.

Publicidad

El projecte d’il·luminació de Les Rotes s’havia quedat paralitzat perquè molts propietaris de les finques adjacents posaven pagues objectant que aquella instal·lació de llum els privava de la tranquil·litat que ells buscaven en aquell espai estiuenc. Però per fi, l’Ajuntament, en sessió plenària, acordava el 25 de maig de 1968 l’adjudicació a Eduardo Oltra Mengual de les obres per a la dotació de l’enllumenat de la carretera de Les Rotes, després d’haver licitat en el concurs previ anunciat per la Corporació. El pressupost era de 3.530.639,85 pessetes. Les obres quedaren finalitzades en febrer de 1971. La instal·lació comprenia un recorregut total de 4.200 metres, entre el tram comprés entre l’Hotel Marbella i el final de Les Arenetes. Per tractar-se d’una carretera estreta, tots els punts de llum es col·locaren en un lateral, a la dreta en el sentit ascendent i amb una distància de trenta metres d’un a l’altre. S’havia previst instal·lar-ne 144, però quedaren reduïts a 140 columnes, degut a que la Junta d’Obres del Port no va donar permís per a la col·locació de les 4 que entraven dins la zona portuària. Més tard, quan es produí la urbanització de la plaça de l’Arxiduc Carles, aquestes columnes sobrants foren aprofitades per a la seua il·luminació.

Per tal d’ampliar la informació sobre la reforma de la zona del Fora Mur amb la instal·lació de millores en l’enllumenament reproduïm ara un certificat del Secretari Accidental de l’Ajuntament de Dénia, Francisco Grimalt Ivars, expedit el 27 de novembre de mil nou-cents seixanta-un. Diu així: «Certifico: Que el Ayuntamiento Pleno en sesión celebrada el día veintitres de noviembre de mil novecientos sesenta y uno, adoptó, entre otros, el siguiente acuerdo: «Dada cuenta del proyecto técnico de iluminación de la calle Mendez Nuñez «Faramull» –se refiere al Fora Mur-, redactado por el señor Perito Industrial D. Ramón Oliver Gardó, que fué debidamente aprobado por la Comisión Provincial de Servicios Tècnicos, en su sesión celebrada el pasado 30 de octubre, juntamente con su respectiva memoria, pliego de condiciones técnicas, planos y presupuesto de realización, que importa la cantidad de catorce mil novecientas sesenta y cuatro pesetas, la Corporación, tras el detenido examen de todas sus partes, acuerda, por unanimidad de los asistentes, se exponga al público por plazo de quince días hábiles, a efectos de reclamaciones, y cumplido el trámite, se lleve a pura y debida ejecución; para lo cual, deberá evacuarse informe por la Secretaría e Intervención Municipal, acerca de la forma de contratación procedente y el régimen de financiación de su coste.

Y para que conste expido el presente en Dénia a veintisiete de noviembre de mil novecientos sesenta y uno». Aquest document anava signat per l’alcalde i el referit secretari accidental de l’Ajuntament.

Pensem que haurem d’anar acabant aquest treball sobre la il·luminació, que resultaria extens per a les nostres possibilitats. Hem anat comentant passatges de la seua evolució, plena de contratemps, propis dels constants canvis dels sistemes. Aquí ens hem basat en fotocòpies de documents obrants en l’Arxiu Municipal de Dénia, així com de treballs específics del citat Manuel Rueda amb el que en uns moments vaig col·laborar modestament. Acabarem reproduint un parell de documents més on es manifesta la problemàtica del dia a dia de les novetats en la matèria, un exemple de les dificultats nascudes dels treballs d’una societat que aspirava a abandonar «les tenebres» històriques per a anar integrant-se en un món modern.

Una mostra seria l’escrit que la Cofradía Sindical de Pescadores de Dénia dirigia a l’alcalde, Pascual Martí, el 4 de desembre d e1965, amb motiu de la instal.lació de l’enllumenat del Passeig Marítim. Deia així: «Con mucha satisfacción tengo el honor de comunicarle que el Cabildo Sindical de esta Cofradía en su reunión ordinaria del dia 14 de los corrientes tomó, entre otros, el siguiente acuerdo. «En ruegos y preguntas, espontáneamente, casi la total de los reunidos, manifiestan, se haga constar en acta un voto de gracias al Sr. Alcalde de este M.I. Ayuntamiento y Corporación Municipal por la excelente iluminación del Paseo Marítimo que va a convertir una zona de nuestra ciudad que hasta ahora había estado en total abandono, en el más propicio lugar de solaz y esparcimiento para todos, desde niños a ancianos, además de proporcionar el alumbrado a un buen sector del muelle que tanto lo necesita ya que el reciente instalado por Obras de Puerto ha constituido hasta hoy un rotundo fracaso, acordando asimismo, se de traslado a Vd. en debido cumplimiento». Ho signava el President de la referida Confraria, Felipe Fontanet. Acabarem amb la cita pel 26 de novembre de 1971 quan s’aprovava un important projecte d’enllumenat públic del «Sector Centro» redactat pel perit industrial, Eduardo Oltra Mengual, per un import d’execució material de 1.453.510 pessetes, amb l’exposició pública per 15 dies i el posterior trasllat a la Comissió Provincial de Serveis Tècnics. Ja han canviat abundantment les coses de la llum després de totes aquestes històries. Nosaltres acabem aquí. L'»amo» actual de la concessió és, com tots sabem, IBERDROLA. I, segons informa el nostre setmanari, la nova subestació elèctrica de Dénia podrà atendre 120.000 persones.

Suscríbete al boletín de noticias

Pulsando el botón de suscribirme aceptas nuestras Política de privacidad y Términos del servicio
Publicidad